Mozilla påbörjar utveckling av Firefox för Windows 8

En Mozilla-ingenjör säger att utvecklingen av en touch-centrerad version av Firefox för Windows 8 har börjat på allvar och också påvisar några intressanta detaljer rörande webbläsare för Windows 8. Ett förslag på konceptversionen av Firefox för Windows 8 är planerad att vara klart före sommaren, och en betaversion är planerad att vara klar under andra halvåret 2012, enligt Mozillas Firefox utvecklingsplan. För att vara helt på det klara har Mozilla inte något som är nära en fungerande webbläsare som användarna kan prova ännu. Just nu är Firefox för Windows 8 bara en grundläggande applikation som kan starta men har inga faktiska webbläsarfunktioner, enligt en bloggpost från Brian Bondy, en Firefox-plattformsingenjör.

Metro-stil Aktiverade skrivbordsläsare

När allt är klart, kommer Firefox för Windows 8 att tillhöra en ny klass av appar som heter Metro-stil-skrivbordsbrowsers. I grund och botten betyder det att du bara behöver installera Firefox en gång och webbläsaren kommer att vara tillgänglig som både en stationär och touch Metro-app. Bondy tror att detta kommer att tillåta Mozilla att erbjuda en kraftfull Metro-version av Firefox som är lika bra som den “klassiska skrivbords webbläsaren”. Det finns dock ett hinder att använda webbläsare i Metro-stil i Windows 8. Du kan bara använda den webbläsare som är satt som standard i Metro-gränssnittet, enligt en Microsoft-vitbok (DOCX).

Låt oss säga att du har Internet Explorer 10 som standardwebbläsare i Windows 8. Du kan som alltid starta en webbläsare som du vill använda i det klassiska skrivbordsgränssnittet i Windows. Om du vill att du även ska kunna köra IE10 och Firefox samtidigt i Windows 8-skrivbordet. så kan du dock bara använda IE10 för att komma åt webben eftersom den är inställd som din standardwebbläsare. Du kan ändra ditt standardsystem till Firefox genom att antingen ändra dina inställningar via kontrollpanelen eller godkänna att du ställer in Firefox som standard när du installerar appen. Men dåverkar det som att IE10 skulle vara otillgängligt för dig när du är i Metro-stil. Det kan förändras när Windows 8 uppdateras, men för närvarande kan du bara använda en webbläsare i taget i detta gränssnitt. Det spelar ingen roll så mycket just nu, eftersom IE10 är den enda Metro-webbläsaren tillgänglig för användare av Windows 8 Consumer Preview.

Windows Store

Det är inte klart om Firefox för Windows 8 kommer att finnas tillgängligt i Windows Store (Microsofts detaljhandelsfront för Metro-appar), men Bondy sa att du fortfarande skulle kunna ladda ner Firefox för Windows 8 från Mozillas webbplats. En annan fråga är huruvida Firefox i Metro kommer att kunna stödja plugins som Flash. Som svar på en läsares fråga sade Bondy att han inte var säker på om Firefox skulle kunna stödja Adobes webbvideo-plugin. Microsoft meddelade i september att Metro-style versionen av IE10 skulle vara “pluginfri” och så HTML5-kompatibel som möjligt. Det är inte klart om Microsofts beslut skulle påverka hur konkurrerande webbläsare fungerar i Windows 8s Metro-gränssnitt.

Bondy var inte säker på om Firefox för Windows 8 skulle stödja ARM-baserade surfplattor. Det är fortfarande tidiga dagar för Firefox på Windows 8 så många frågor kommer sannolikt att besvaras under de kommande månaderna, särskilt när Mozilla har fungerande versioner av webbläsaren redo för offentlig testning. Under tiden kan Firefox-fans som vill byta till Windows 8, vara säkra på att deras favoritwebbläsare kommer att finnas tillgänglig i den kommande versionen av Microsofts operativsystem.