Firefox blir 10 år

Mozilla Firefox-webbläsare är det tredje populäraste sättet att navigera på webben, precis bakom Google Chrome och Internet Explorer. Firefox är unik bland webbläsartitanerna, eftersom det är den enda som har helt öppen källkod, vilket betyder att Mozilla gör all källkod tillgänglig för allmänheten. Detta har lett till spridningen av tillägg, av vilka många är gjorda av icke-anställda. De tillåter användare att anpassa sin webbläsare i stor utsträckning. Dessutom, eftersom Firefox-koden är publicerad, kan alla programmerare “titta under huven” för att se vad som fungerar,hur ochvarför. Detta är en viktig funktion vid en tidpunkt när säkerhetsfrågor på Internet blir allt vanligare. För att markera 10-årsdagen av open source-webbläsaren har vi sammanställt en tidslinje med roliga fakta och anmärkningsvärda prestationer.

10 år med Mozilla Firefox

31 mars 1998: Coders på Netscape startar ett open source-projekt. De kallar det Mozilla, ett före detta kodnamn för Netscape Navigator-webbläsaren som var extremt populär under 1990-talet. Mozilla härleddes från orden “mosaik” (en annan populär webbläsare under 1990-talet).

Sept. 23, 2002: Utgåvan av “Phoenix 0.1” markerar den tidigaste versionen av webbläsaren som så småningom blir känd som Firefox.

15 juli 2003: Mozilla Foundation är grundad. Stiftelsen är en ideell organisation vars huvudsakliga tro är: “Webben är en gemensam offentlig resurs som ska bry sig om användaren och inte en vara som ska säljas.”

15 juni 2004: Mozilla lanserar tilläggsgalleriet, en officiell omfattande lista över alla tillägg, teman och plugin som alla kan använda för att anpassa sina webbläsare.

9 november 2004: Mozilla avslöjar Firefox 1.0, den första fullständiga versionen av webbläsaren. Fans av projektet organiserade en fullständig sid-annonsering i The New York Times för att sprida informationen om Firefox existens.

12 augusti 2006: Enthusiastiska Firefox-fans, mestadels studenter från Oregon State, gör en 220-fots bred cirkelreproduktion av Firefox-logotypen på ett havrefält nära Amity, Ore.

21 feb 2008: Totalt antal nedladdningar av Firefox överstiger 500 miljoner.

17 juni 2008: Mozilla släpper Firefox Version 3.0, som får ett Guinness World Record för “Mest nedladdningar av ett program under 24 timmar”, totalt mer än 8 miljoner. Det fanns ingen tidigare post.

8 februari 2011: Betaversionen av Firefox 4 innehåller en funktion som inte spårar, vilket främjar företagets engagemang för integritetsmedvetenhet.

29 mars 2011: Firefox släpper en mobil webbläsare för Android-enheter, som ursprungligen finns på mer än 10 språk.

April 2011: Företaget implementerar ett “Rapid Release” schema, vilket gör en ny version av Firefox tillgänglig var sjätte vecka. Med detta schema finns det alltid fyra versioner av Firefox som bearbetas vid samma tidpunkt. Användare kan prova “Nightly” -versionen, som har de senaste uppdateringarna som inte har blivit helt uppmärksammade. “Aurora” -versionen, som är mer stabil eller “Beta” -versionen, det sista steget före en officiell utgåva.

26 juli 2012: Nedladdningsvärdet för tillägg överstiger 3 miljarder kronor. Firefox har för närvarande över 17 000 tillägg skapade av användare.

Idag: Mer än 450 miljoner människor använder Firefox. Cirka 40% av koden skrivs av frivilliga. Webbläsaren är extremt populär runt om i världen. Den är tillgänglig på 75 språk och mer än hälften av användarna använder icke-engelska versioner.